[:sv]Djupsjöbacka folkskola, Kronoby[:]

[:sv]Djupsjöbacka

(Bild Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist https://svenska.yle.fi/artikel/2014/11/27/kronoby-stanger-djupsjobacka-skola

Djupsjöbacka skola i Kronoby kommer att stängas. Det är en stor sorg för oss, men vi har gjort vad vi kan säger rektor Ann Hanhikoski.

Småbönders och Norrby skolor är inte hotade i och med budgetförslaget och en arbetsgrupp ska se över skolnätet i kommunen. Kommundirektör Michael Djupsjöbacka säger att Djupsjöbacka skola haft ett nådeår 2014.

– Det har varit ett sorgeår. Vi hade ju hotet över oss ren förra året. Det är verkligen synd att skolan stängs för vi har ett bra samarbete med eleverna och föräldrarna och skolan är viktig för byn, Vi har men vi försöker njuta av det här sista året, säger Ann Hanhikoski.

Skolan har i år 15 elever som går i årskurs ett till fyra.

Skolbygget påbörjade år 1900 då Kortjärvi och Högnabba bönderna kommit överens med Terjärv kommunalstämma om placeringen på Djupsjöbacka. Byborna gjorde dagsverken så att skolhuset kunde färdigställas hösten 1901 och undervisning i skolan kunde påbörjas.
Första året inskrevs 54 elever i klasserna 1 – 4. Genast från början var trängsel stor i skolsalen och redan år 1911 beslöts att skolan skulle få en tillbyggnad för slöjd och gymnastik.

Skolan levde trångt och då Småbönders fick nytt skolhus flyttades det gamla skolhuset därifrån och på så sätt uppstod lillklassen, men ochså kök och matsal.
Skolan grundrenoverades 1983, och fick den utformning den har i dag.

http://www.multi.fi/~fdjupsjo/gardarna/skolan.htm[:]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.