[:en]Sandsund skola, Pedersöre[:]

[:en]Sandsund

(Bild https://www.google.com/search?q=Sandsund+skola,+Peders%C3%B6re&sxsrf=ALeKk01nMeu_3a2JeGqIP1SSSukopNbTFw:1607075778218&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=IkSqpu4rVOozIM%252CjSZHZ9kQ-vDooM%252C_&vet=1&usg=K_PSgPP8NFtv5OpWEEcFv8hHPTbu0%3D&sa=X&ved=2ahUKEwiC4oznh7TtAhVvoosKHSVlDR4QuqIBMAp6BAgREAM&biw=1024&bih=568#imgrc=IkSqpu4rVOozIM )

Sandsund skola ligger i Sandsund i Pedersöre kommun. Den närmaste staden är Jakobstad. Från skolan är det ca 7 km till kommungården i Bennäs och 4 km till Jakobstads centrum.

Kyrkoby skola byggdes 1962-1964. Till en början kom eleverna förutom från Sandsund också från många byar som idag hör till Jakobstad. Skolan hade då 4 lärare och 80 elever. Elevantalet har stigit i takt med att området vuxit och skolan tillbyggdes år 1994.

Kyrkoby skola bytte namn från och med den 1 augusti 2020  till Sandsund skola. På området finns också Sandsund förskola och Sandsund bibliotek.

Sandsund skola hade läsåret 2020-2021 sammanlagt 187 elever fördelade på tolv klasser. Eleverna kommer från Sandsund, Staraby, Skutnabba, Markusholmen och Killingholmen. Till hösten 2020 togs i bruk en tillfällig barack även för två klasser i skolan. Sandsund förskola, morgon- och eftermiddagsvården samt biblioteket finns i en annan barack på skolgården.

Under de senaste läsåren har vi haft det väldigt trängt i vår skola. Vi har jobbat på i tron att vi snart ska få vistas i nya härliga utrymmen. När planeringen var gjord och byggarbetarna var fem före att ta på sig halaren blev det plötsligt time-out för byggplanerna. En annan skola i en annan kommun med likartade saneringsförhållanden hade blivit obrukbar efter att den färdigställts.

Efter diskussioner i nämnd och styrelse togs beslut om att inte renovera vår gamla skolbyggnad utan istället bygga en helt ny skola vid sidan av den gamla. Planering påbörjades. Så kom Corona och ställde till det, men nu är vi på gång.

Vår nya Sandsund skola planeras under inkommande läsår 2020-2021 och sedan byggs den i två skeden. Vårt mål är även nu att i planeringen av undervisningsutrymmena lägga stor vikt vid att skapa moderna och trivsamma lärmiljöer för framtidens lärande. Vi vill också att skolans utrymmen och biblioteket ska kunna bli en attraktiv samlingspunkt för befolkningen i Sandsund.

Vi ser fram emot en byggstart mot slutet av 2021.

https://www.pedersore.fi/fi/barn-and-skola/pedersoeren-koulut/sandsund-skola/[:]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.