[:sv]Köklot folkskola, Kvevlax[:]

[:sv]Den naturliga samlingspunkten på Köklot är den gamla skolfastigheten, vilken numera heter Köklot byagård. Fastigheten ägs av Korsholms kommun, men Köklot ungdomsförening har genom ett avtal rätt att disponera över dessa utrymmen. På den gamla skolgården ordnas årligen de populära och välbesökta sommar- och höstmarknaderna. I byagårdens andra våning finns en vävstuga som tidigare drevs i Marthaföreningens regi (Köklot marthaförening upplöstes ca 2010). I den gamla lärarbostaden hade Korsholms kommun tidigare hyresgäster, numera har den redan i många år stått tom.

Köklot är en by i Korsholms kommun, Finland som är belägen i skärgården utanför Vasa. Invånarantalet till ca 70 personer. Därtill bor ca 20 personer i sina sommarstugor året runt. Ön Köklot är 13,91 kvadratkilometer och dess största längd är 7,5 kilometer i nord-sydlig riktning och dess bredd omkring 2 km.

Köklot var ursprungligen ett tillhåll för fiskare och jägare. Efterhand började man även använda öarna för bete under sommarmånaderna. Den fasta bosättningen tros ha anlänt på 1600-talet.

https://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6klot

https://www.wikiwand.com/fi/Luettelo_Pohjanmaan_kansakouluista[:]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.