[:sv]Påras skola, Kronoby[:]

[:sv]Påras

Påras skola är byggd 1896 och finns i Påras, en by 3,5 m2 från Kronoby centrum. Till Karleby är det 17 km och till Jakobstad 28 km. Karleby-Jakobstad Flygfält ligger på bara 2,5 km avstånd. Denna helhet som nu är till salu består av skolbyggnaden omfattande 3 skolsalar, kök, 3 wc, 2 omklädningsrum, materialrum, lärarrum, tekniskt utrymme och L-formad korridor på nedre våningen, samt en bostad på 2 r+k, 2 klassrum, hall och oinrett, kallt vindsutrymme på övre våningen. På den ännu outbrutna tomten som blir ca 5000 m2 finns även två uthus som rymmer utedass, förrådsutrymme/garage, pannrum och den före detta slöjdsalen. Lagstadgat energicertifikat saknas.

Tre av sju byskolor kan försvinna i Kronoby.


 


Bildningsnämnden i Kronoby hade en diger rapport om det framtida skolnätet i Kronoby framför sig på torsdagkväll. Bildningsdirektören föreslår åtgärder i fyra skeden 2016-2022 som i slutändan kan innebära stängning av tre byskolor fram till 2018. De skolor som närmast är på fallrepet är Småbönders skola, Norrby och Påras skolor.Stigande kostnader per elev, vikande elevunderlag i vissa skolor och allmänt dålig ekonomi i kommunen är orsaken till skolproblematiken. Beskrivningen gäller Kronoby men passar in på många kommuner i Österbotten.

I vår stänger Påras skola i Kronoby för gott. Byskolan läggs ner och de 34 eleverna i årskurs 1-4 flyttar till Centralskolan i Kronoby.

Det är med blandade känslor elever och lärare ser fram emot våren.

– Vi tycker fortfarande att vi skulle vara värda att finnas kvar något år till, säger rektor Johan Boholm.

Han hänvisar till att Centralskolan kommer att bli överfull när eleverna från Påras börjar där i höst.

– Våra elever ryms inte in i Centralskolan utan det blir problem där. En del av eleverna måste flytta till Ådalens skola (högstadiet ). Jag tycker inte det är någon bra pedagogisk lösning, säger Boholm.

Enligt Boholm är Påras skola inte heller någon dyr skola om man ser till kostnad per elev.

– Större skolor har sina fördelar, mindre skolor har sina fördelar. Största fördelen med en liten skola är samhörigheten, att alla elever känner varandra. Lärare och personal känner alla elever och föräldrar.

Samtidigt visar statistiken för Kronoby att eleverna blir färre. Enligt Boholm kunde man just därför ha väntat lite med stängningen.

– Två, tre år till så skulle eleverna ha rymts in i Centralskolan för elever minskar också där. Självklart förstår alla att om eleverna inte räcker till kan man inte upprätthålla en skola, det är helt okej tycker vi.

[:]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.