[:sv]Svenska fruntimmerskolan, Helsingfors[:]

[:sv]

(Bild Internet)

Svenska fruntimmersskolan var en svenskspråkig flickskola i Helsingfors, aktiv från 1844 till 1974. Den var också känd som Svenska flicklyceet i Helsingfors (från 1885) och Helsingfors svenska fortbildningsläroverket (1919-22). Flickskolan avvecklades 1929, och 1974 omvandlades det till Högstadieskolan Svenska normallyceum, eller Ottelinska gymnasiet.

Svenska fruntimmersskolan grundades av myndigheterna som en statsägd skola 1843, men invigdes reellt av Johan Ludvig Runeberg 1844, samtidigt som sin motsvarighet Svenska fruntimmersskolan i Åbo. Skolorna var resultatet av en debatt om kvinnors utbildning i Finland, där Jakob Tengström redan 1793 i Åbo Tidningar hade kritiserat den ytliga bildningen vid de mamsellskolor som då var de enda skolor öppna för flickor, och som normalt erbjöd en tvåårig bildning i franska, handarbete och musik. I Helsingfors ersatte Svenska fruntimmersskolan Sara Wacklins pension, samt Odert Gripenberg flickskola, som kallats den första egentliga flickskolan i Finland, båda från 1835.

Dess syfte var att undervisa “döttrar till bildade föräldrar” i de kunskaper som då ansågs lämpliga för kvinnor. Skolan var först tvåklassig men från 1856 fyraklassig: från 1885 fanns där fem egentliga klasser och två förberedande. Samma år grundades också det treklassiga Fortbildningsläroverket. Från 1909 utexaminerades studenter. 1919 omvandlades det till ett nioklassigt flicklyceum. 1929 blev det ett dubbellyceum. 1974 avvecklades flickskolan då det slogs samman med det svenskspråkiga pojklyceet Svenska normallyceum och blev ett dubbellyceum eller dubbelsamlyceym för båda könen.

Mellan 1868 och 1886 fanns också ett privat seminarium för kvinnliga lärare vid skolan.[:]

1 reaktion på ”[:sv]Svenska fruntimmerskolan, Helsingfors[:]”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.