[:sv]Svenska skolan i Lahtis, Lahtis[:]

[:sv]70057.jpg

Bild på SFV:s sida https://www.sfv.fi/sv/hem/article-142861-70057

Det började med sju elever i en enrummare år 2005. År 2015 gick 90 barn på den svenska skolstigen i Lahtis.

Det ligger luciaklänningar, glitter och ljus framme i klassrummen, teckningar med julmotiv pryder väggar och Finlands flagga pysslad av blåa och vita pappersblommor står framme i hallen utanför matsalen. Skolelever i mindre grupper går mot matsalen, där det doftar lasagne. Det ser ut som i vilken finlandssvensk skola som helst i december.

Men, lyssnar en tillfällig besökare noggrant snappar man upp finska ord i det ganska högljudda sorlet i matsalen. För eleverna i Svenska skolan i Lahtis umgås oftast på finska med varandra. Det är omgivningens språk och därmed också det språk barnen använder utanför hemmet. Men så fort barnen vänder sig till rektor Karin Ihalainen eller någon av de andra vuxna på skolan byter de språk till svenska.

All vår undervisning sker på svenska. Vi översätter inte ord för våra elever, de förstår nog, de flesta elever har en förälder som pratar svenska med dem.

Svenska skolan i Lahtis firade 10-årsjubileum år 2015. Skolan hade då 75 elever. Dessutom gick femton högstadieelever den svenska språkstigen vid Tiirismaan koulu, där de hade 13 lektioner i veckan på svenska, främst läsämnen. Hösten 2019 hade skolan 83 elever. Daghemmet har plats för 40 barn och cirka hälften av dem är språkbadsplatser för barn från helfinska familjer.

Lahtis svenska skola

(foto 2017)

Skolan inledde sin verksamhet  i ett gammalt trähus i anslutning t6ill en stor finsk skola.

Sedan hösten 2019 fungerar skolan på Anttilanmäki, Leantie 2, Lahti

https://www.sfv.fi/sv/hem/article-142861-70057-svenska-garden-i-lahtis-invigdes

 [:]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *