Etusivu

 

Yhdistys perustettiin vuonna 1949 ja sen kotipaikkakunta on Helsinki. Se on yksi Suomen tieteellisistä seuroista, ja sen tarkoitus on sääntöjensä mukaan ylläpitää kouluhistorillista harrastusta Suomessa myös ruotsin kielellä. Tässä tarkoituksessa yhdistys julkaisee joka toinen vuosi Skolhitoriskt arkiv -nimisen vuosikirjan, jossa varsinkin suomenruotsalaista kouluhistoriaa tutkivat voivat saada tutkielmansa, poikkeustapauksessa myös kokonaisen teoksen, julkaistuksi. Vuosikirja sisältää myös kouluhistoiallisia katsauksia.

            Yhdistys järjestää ajankohtaisia kouluhistoriallisia teemoja käsittelviä seminaareja. Toimintaa ylläpidetään vapaaehtoistyöllä, jäsenmaksuilla sekä rahastojen ja säätiöiden tuella.

            Yhdistyksen jäsenluku on tällä hetkellä noin 60. Toimintaa johtaa hallitus, jonka puheenjohtajana parhaillaan toimii opetusneuvos (eläk.), fil.lis. Erik Geber ja sihteerinä Martin Gripenberg. Se on yhteistyössä Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seuran ja Ruotsin vastaavan yhdistyksen (Föreningen för svensk undervisingshistoria) kanssa.

            Yhdistys julkaisee 35. vuosikirjansa 15.10.2015, jonka teemana on Ammattikoulutus. Vuosikirja tulee myyntiinTiedekirjassa. Sitä voidaan tilata myös sihteeriltä. Lisätietoja julkaisusta löytyy ruotsiksi sivultaJulkaisuja(Publikationer).

            Yhdistys on hallinnut n.s. Cavoniusarkisto. Professori Gösta Cavonius keräsi ja varastoi kahteen huoneeseen Munkkiniemen ruotsinkielisen alakoulun kellariin Helsinkiin kirjallisuutta  ja vanhoja koulutavaroita lähinnä Vallilan ruotsinkielisestä kansakoulusta ja Lönnbäckska samskolan-nimisestä yhteiskoulusta. Arkistossa on ollut valtavasti kasvatuksellista ja kouluhistoriallista kirjallisuutta, kouluplansseja ja muuta materiaalia. Cavonius toivoi varmaan, että tästä olisi muodostunut koulumuseon alku. Materiaali oli hänen aikanaan hyvin yksityiskohtaisesti dokumentoitu, mutta jouduttiin jo muutama vuosi sitten kasaamaan toiseen huoneeseen sillä seuraksella, että se pääsi täysin epäjärjestykseen. Nyt koulu tullaan peruskorjaamaan, jonka takia materiaali piti saada sieltä pois. Rahaa ei ole uuden tilan vuokraamisesta muualta eikä muuta ilmaista tilaa ole löytynyt. Siksi yhdistys on joutunut purkaamaan arkiston. Ilmoitus asiasta on ollut ruotsiksi sekä tässä yhdistyksen kotisivulla että Facebooksivulla. Osa materiaalista on jätetty Runebergin antikvariaattiin ja Bukovskijn huutokaupat myytäväksi. Pieni osa on säilytetty ja siirretään Kansallisarkistoon ja Svenska litteratursällskapetin arkistoon. Loput jouduttiin hävittämään 21-22.10.2014. Tässä yhdistyksen kotisivuilla on koottu digitaalinen näyttely osa materiaalista sivuilla Cavoniusarkivet.

            Yhdistyksen blogeissa tekstit ovat useimmiten kännetty suomeksi. Martin Gripenbergin plogit julkaistaan kuukausittain.

            Martin Gripenbergin esitys Koulutushistoriallisessa ja filosifian konferenssissa 2019 Oulussa.