[:sv]Västersundom skola, Vanda[:]

[:sv]Västersundoms skola i Vanda ska renoveras - amfiteater byggs på gården | Huvudstadsregionen | svenska.yle.fi

(foto Internet)

Skolan grundades på privat initiativ 1874 och hette då Östersundom kapells folkskola. Sitt nuvarande namn fick skolan 1939. Skolans huvudbyggnad stod färdig hösten 1899. Skolan har en lång tradition att bygga vidare på. Zacharias Topelius var skolans direktionsordförande i 19 år och Hanna Hagbom var lärare i skolan i 25 år.

Västersundoms skola ligger i det östligaste hörnet av Vanda. I skolan finns tre basgrupper och en förskolegrupp som administrativt står under Håkansböle daghem. Årskurserna 1-2, 3-4 och 5-6 jobbar som sammansatta klasser. För tillfället har skolan 5 klasslärare, en speciallärare samt två timlärare.

Skolan fungerar i fyra olika byggnader. I huvudbyggnaden finns tre klassrum och skolbibliotek. I övre våningen finns personalrum samt kansli. Förskolan och elevvårdsutrymmena finns i tegelbyggnaden som är byggd 1953. Eftermiddagsvården arrangeras i Folkhälsans regi. Därtill finns ännu byggnaden med två klassrum och den byggnad som inrymmer slöjd- och gymnastiksal.

Studierna i finska inleds i årskurs 1 och studierna i engelska i årskurs 3. Efter skoldagens slut har eleverna möjlighet att delta i klubbar under vissa dagar.

Eleverna i årskurserna 1-4 får verbala betyg i början av december och till vårens skolavslutning. Eleverna i årskurs 5-6 får sifferbetyg i början av december och vid skolavslutningen på våren. Under veckorna innan sportlovet ordnas utvärderingssamtal i vilka läraren, eleven och vårdnadshavarna deltar.

I undervisningen läggs särskild vikt vid basfärdigheter i modersmål och litteratur samt i matematik.

https://sivistysvantaa.fi/vastersundomsskola/index.html[:]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.