[:sv]Norrby skola, Kronoby[:]

[:sv] 

Norrby skola

(Bild https://averanda.fi/norrby-skola)

Skolan verkade åren som folkskola1900-1969.

Välkommen till Norrby skola – den före detta skolbyggnaden med äkta gammaldags skolkänsla! Skolhuset från 1956 är tillbyggt i flera omgångar, och har en våningsyta på hela 404 m2! En del av skolbyggnaden har både källare och kallvind. Den gamla vaktmästarbostaden i ena gaveln är 83 m2, består av 3 r+k och är uthyrd. Själva skoldelen omfattar förutom tambur och hall tre stora klassrum, lärarrum, materialrum, kök, 3 wc och omklädningsrum på bottenplan. I källaren finns bl.a pannrum, förråd, wc och rum som använts som slöjdsal. Fastigheten har KNT-nets fiberanslutning. Byggnaden värms upp med olja, och värmekostnaderna 2018 var 6900 €. Kommunalt vatten och eget avlopp. Den egna tomten är 4700 m2. Lagstadgat energicertifikat saknas.

 

Norrby bottenplan

EPSON MFP image

2.6.2018 firades Norrby skola 120 år.

Norrby skola är en skola med 30 elever och klasserna 1-2 och 3-4. Eleverna i årskurs 5 och 6 går i  Centralskolan i Kronoby.

Norrby skola ligger mitt emellan Jakobstad och Karleby. Det är 20 km till städerna och 7 km till Kronoby. Skolan grundades år 1897.

Lärarna är Ann-Helén Boholm och Östen Dahlskog.

Bildningsnämnden i Kronoby hade en diger rapport om det framtida skolnätet i Kronoby framför sig på torsdagkväll. Bildningsdirektören föreslår åtgärder i fyra skeden 2016-2022 som i slutändan kan innebära stängning av tre byskolor fram till 2018. De skolor som närmast är på fallrepet är Småbönders skola, Norrby och Påras skolor. Stigande kostnader per elev, vikande elevunderlag i vissa skolor och allmänt dålig ekonomi i kommunen är orsaken till skolproblematiken. Beskrivningen gäller Kronoby men passar in på många kommuner i Österbotten. Svenska YLE 01 okt 15.

[:]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.