Svenska barnträdgårdsseminariet, Jakobstad

Barnträdgårdslärarseminariet

Skolgatan 11 (Bild: https://blogs2.abo.fi/tritonia2018/author/67/ )

År 1958 inledde Svenska barnträdgårdsseminariet sin verksamhet i Jakobstad. Seminariet hade grundats för att åtgärda bristen på svenskspråkiga barnträdgårdslärarinnor i landet och efter en lång dragkamp om placeringsort valdes slutligen Jakobstad framom Helsingfors eller Vasa.

Seminariets första lokal låg på tredje våningen i det nybyggda församlingshemmet på Skolgatan 11 och första kursen inledde sina studier måndagen den 20 januari 1958. Redan från första början var seminariets motto tro, hopp och kärlek, och Jakobstads gamla symboler korset, ankaret och hjärtat blev också utbildningens symboler..

I december 1966 flyttade seminariet till den så kallade Thodenska gården på Runebergsgatan 1 och fick till sitt förfogande en stor fastighet och en vacker gammal park. Här fanns även ett litet bibliotek för utbildningens cirka 1.400 böcker. År 1977 förstatligades landets barnträdgårdsseminarier och Svenska barnträdgårdsseminariet i Jakobstad bytte namn till Barnträdgårdslärarinstitutet i Jakobstad, förkortat BLI.

BLI

1966 flyttade utbildningen till Runebergsgatan 1. Foto: Linda Träisk (Bild https://blogs2.abo.fi/tritonia2018/author/67/ )

Utbildningen växte fort och fastigheten på Runebergsgatan 1 blev snabbt för liten. För att råda bot på utrymmesbristen hyrde man först flera olika lokaler, men det var inte hållbart i längden eftersom undervisningen försvårades. Lösningen blev att bygga helt nytt, och år 1981 stod Barnträdgårdslärarinstitutets nya ändamålsenliga fastighet på Paul Hallvars gata 8 klar för invigning.

Fastigheten på Paul Hallvars gata 8. Bild: Thomas Anderssén (Bild https://blogs2.abo.fi/tritonia2018/author/67/ )

Redan på 1980-talet inleddes ett samarbete med lärarutbildningen i Vasa och 1995 överfördes hela barnträdgårdslärarutbildningen till Åbo Akademi och Österbottens högskola. Samtidigt bytte utbildningen namn, först till Barnträdgårdslärarutbildningen i Jakobstad (BLU) och 1998 till Institutionen för barnpedagogik (BI). Ungefär tio år senare var det åter dags för ett namnbyte och barnträdgårdslärarutbildningen fick från och med 2006 heta Enheten för barnpedagogik vid Åbo Akademi

  • Cavonius Gösta: Det svenska barnträdgårdsseminariets tillblivelse (SA6, 1961)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.