Pargas svenska gymnasium, Pargas

                                                                                                                 Skoldatabasen

(foto 2018)

Trygghet och trivsel prioriteras i vårt gymnasium.

I vårt gymnasium har du möjligheter att välja kurser i entreprenörskap och delta i internationella utbyten. För dig som är idrottsintresserad erbjuder vi möjlighet att träna även under skoltid inom ramarna för Pif Akademin.

Vi har behöriga och engagerade lärare och levererar goda resultat. Tillsammans med stadens finskspråkiga gymnasium, Paraisten lukio, har vi ett språkligt gränsöverskridande samarbete.

På måndag 14.8.2023 är det skolstart i Pargas och det nybyggda lärcentret Brava är redo att ta emot både Sarlinska skolan med sina elever i årskurs sju till nio och Pargas svenska gymnasium, samt de finskspråkiga årskurserna sju till nio och det finskspråkiga gymnasiet.

BildtextDe nya klassrumen har modern teknik och det går att ändra på storleken på dem.

Bild: Arash Matin / Yle

Slutnotan på lärocentret landar på drygt 20 miljoner euro och sammanlagt 780 elever och cirka 80 lärare ska flytta in.

Brava står för mod

Namnet Brava röstades fram via en namntävling dit totalt 40 namnförslag skickades in.

– ”Brava” står för mod, vilket vi tycker passar väldigt bra in i det här huset där vi ska hitta på väldigt många kreativa lösningar för de här fyra skolorna som ska jobba under samma tak, säger Pargas utbildningschef Ulrika Lundberg.

– Skolcentret är unikt eftersom vi har har två stadier, den grundläggande utbildningen och gymnasieutbildningen och på två språk. Vi har fyra skolor här och från och med våren 2024 flyttar yrkesinstitutet Axxell in vägg i vägg med oss och även träningsyrkesskolan Optima. Så i slutändan har vi sex skolor här, förklarar Lundberg.

BildtextLjusa ytor gäller i undervisningsutrymmena i Brava.

Bild: Arash Matin / Yle

– Pargas är av tradition en tvåspråkig stad och nu har vi möjlighet att jobba över språkgränserna genom att ha gemensamma aktiviteter och till och med gemensam undervisning.

Lundberg välkomnar även olika föreningar och allmänheten till Brava. Det är tänkt att man kan ordna tillställningar i aulan där det finns en scen och en läktare med plats för över 100 personer. Det finns också tre undervisningskök där man till exempel kan ordna matlagningskurser.

Bredvid Brava, på andra sidan Skolgatan, kommer man att bygga gymnastik- och festsal. Tills den byggnaden står klar fortsätter gymnastikundervisningen i Livias lokaler och i kultursalen PIUG.

BildtextChrista Andersson, Ulrika Lundberg och Annika Gustafsson är väldigt nöjda med nybyggda Brava.

Bild: Arash Matin / Yle

”Det känns som att börja ett nytt jobb”

Sarlinska skolans rektor Christa Andersson och rektorn för Pargas svenska gymnasium, Annika Gustafsson, är bägge väldigt nöjda över Pargas nya skolsatsning och nybygget Brava.

– Jag har jobbat 27 år i Sarlinska skolan som lärare och rektor och det känns nog som att jag nu ska börja ett nytt jobb, säger Andersson.

– Det är mycket spännande och vi är beredda på att allt inte kanske löper till 100 procent, men vi ska hoppas att alla har tålamod och kan ta det lugnt, vi löser eventuella problem. Det är därför vi är här, flankerar Gustafsson.

BildtextByggarbetena fortsätter vid nya lärcentret.

Bild: Arash Matin / Yle

Rektorerna tror nog att eleverna i olika åldrar och från olika språkgrupper ska komma överens i gemensamma lokaler. De hänvisar till att Sarlinska skolan redan tidigare har gett plats för elever från gymnasiet. I Brava finns också ”hemområden” där enbart eleverna från de enskilda skolorna ska hålla till.

Skolbyggnadens 80 lärare har ett lärarrum att dela på, men i och med att inte alla lärare är på plats samtidigt så ska nog alla rymmas anser rektorerna. Lärarna har sina raster och lunchraster vid olika tidpunkter.

– Största fördelen med att samla svensk- och finskspråkiga lärare under samma tak är att man får en ämneskollega att umgås med, säger Annika Gustafsson.

 

Gymnasiets internetsida: <https://www.pargas.fi/web/pargas-svenska-gymnasium

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.