[:sv]Västra Nylands yrkesskola, Karis[:]

[:sv]

 

VNY 1

(Bild https://svenska.yle.fi/artikel/2018/11/16/tva-byggnader-vid-gamla-yrkesskolan-i-karis-far-rivas)

Västra Nylands yrkesskola etablerades på våren 1945 då Karis köping startade yrkesskolan meed 26 elever. Hösten 1946 bildades ett kommunförbund för skolan.

Yrkeshögskolan Novia står för utbildningen på tredje stadiet. Efter den senaste omorganiseringen inom skolan koncentrerar sig dess enhet vid Seminarieparken i Ekenäs nu på att utbilda agrologer, byggmästare, skogsbruksingenjörer och ingenjörer. Här finns också engelskspråkig utbildning.

De blivande tradenomerna, hortonomerna och miljöplanerarna studerar färdigt men ingen antagning sker längre till deras linjer i Ekenäs.

Bakgrund: Brist på yrkesfolkPå andra stadiet är Axxell den stora aktören på svenska i regionen. Axxell har verksamhet både i Ekenäs och Karis och är arvtagare till bland annat Västra Nylands yrkesskola, VNY, som inledde sin verksamhet 1945.

VNY var den första interkommunala yrkesskolan i landet, en föregångare som skulle få flera efterföljare runtom i landet. Det var bristen på yrkeskunnigt folk som var drivkraften till att skolan kom till.

Yrkesskolan växte stegvis och förknippas traditionellt med det stora byggnadskomplexet vid Pumpviken i Karis, som påminner om en halvborg.

Axxells nybygge vid Bangatan tog form 2011.

Se även

Londén Beatrice: Västra Nylands yrkesskola 60 år 1945-2005.  Borgå 1975.

Gripenberg Martin: Två nyländska yrkesskolors utveckling. Skolhistoriskt Arkiv 35/2015,  62-78.

[:]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.