Box skola, Snappertuna, Ekenäs, Raseborg

                                                                                                      Skoldatabasen

 

Donationspengarna till Box-skola i Ekenäs kommer från föreningen Svenska Folkskolans Vänner FSV. Men FSV vill inte att de skall framträda som sponsorer för skolverksamheten i Box. Det säger ordförande för Skärgårdens vänner i Snappertuna Torolf Bäckman. Föreningen meddelade i går på Ekenäs stads fullmäktigemöte att den donerar 100 000 euro för att Box skola inte skall stängas nästa vår.

Mikael Lindholm är en av de aktiva föräldrarna vid Box skola. Han berättar att de lyckades övertyga Svenska Folkskolans Vänner genom att visa prognoser som visar att elevantalet i Box kommer att fördubblas om några år.

Summan på 100 000 euro är lika mycket som Ekenäs stad räknat med att spara per år om Box skola stänger. Nu räknar Box-föräldrar med att höstterminen 2007 och vårterminen 2008 är tryggade och efter det borde elevantalet vara så stort att skolan skall kunna leva på det allmänna statsstödet.

Men så enkelt tycks det inte vara. Bildningschef Bob Karlsson i Ekenäs säger att bildningsnämndens svenska sektion förhåller sig avvaktande till donationen från Skärgårdens vänner. Han undrar om det verkligen är rätt att en förening skall betala och sedan bestämma hur en stad skall sköta sin service.

På Utbildningsstyrelsen uppger överinspektör Mia Sarpolahti att det inte finns någonting som hindrar en kommun från att ta emot privata pengar för upprätthållandet av en skola. Donationer påverkar inte heller statsstödet för skolelever. (Internet)

I morgon stänger Box skola och Skåldö skola sina dörrar för gott.
På Skåldö var stämningen vemodig då Vega Västnyland besökte skolan. Elever och lärare har varit fullt sysselsatta med att städa undan och sortera skolans inventarier. Möbler och läroböcker går till andra skolor i Ekenäs, resten av sakerna ska säljas på loppmarknad i sommar. Skolbyggandes öde är ännu oklart.

Nedläggningsbeslutet av skolan väckte för cirka ett år sedan en stor känslostorm på Skåldö. Många bybor ansåg att ön dör ut i och med att skolan försvinner. Idag försöker Skåldöborna blicka framåt och hitta ett sätt att se positivt på framtiden.

-Här finns en stark föreningskultur, så jag tror att det kommer att vara en levande landsbygd här på ön, trots att skolan försvinner, säger Mia Haglund som är föreståndare för Skåldö skola.

Skåldö skola blev 123 år gammal. I höst ska Skåldöeleverna till Seminarieskolan i centrum av Ekenäs.

(Av Västnyland)

 

  • Schönberg, Karin: Box skola 100 år. Ingår i Skolhistoriskt Artkiv nr 29, Helsingfors 2003.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.