[:sv]Bergö folkskola, Malax[:]

[:sv]Bergö nu

(Foto 2019)

År 1898 inledde folkskolan sin verksamhet på Bergö på initiativ av prästmannen A.R.Hedberg. Skolan inledde sin verksamhet ikommunalstugan där barnaskolan tidigare hade verkat. En nybygd folkskola kunde sedan tagas ibruk 1902 mmed Jakob Simoni som lärare, men 1917 började man anse skolbyggnaden vara för liten då elevantalet steg över maximiantalet 50 elever. Skolan kom därför att byggas om och fick en andra våning som kunde tas i bruk 1925. Då var  Ivar Åbonde lärare och den drivande kraften i tillbygget som gjorde skolan till en dubbelskola som man då sade. Undervisningen har varit så till vida anpassad att på vissa områden (bla. beträffande sjöfåglar) har eleverna visat sig ha större kännedom än läraren. Däremot har man kunnat konstatera att eleverna genom undervisningen har förkovrat sig i seder och skick.

Bergö förr

(Bild Österholm 1959, 65) Bergö folkskola 1922. I förgrunden lärare Albert Brommels med maka och barn. Som mest torde folkskolan 1923-24 ha haft 73 elever.

I och med övergången till grundskolan och Bergö kommuns anslutning till Malax kommun 1973 blev det aktuellt att bygga en ny skola på Bergö.

 

Österholm Thor: Folkutbildningens utveckling i Bergö kommun, Skolhistoriskt Arkiv 5/1959, 45-84.[:]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.