[:sv]Varkaus svenska skola, Varkaus[:]

[:sv]Svenska skolan i Varkaus grundades i anslutning till Ahlströms pappersfabriker för tjänstemännens barn. På senare år var det en tvålärarskola i hjärtat av Savolax. Skolan verkade tidigare i egna hus på olika håll i Varkaus stad. De sista läsåren verkade skolan i ett klassrum i Könönpellon koulu.

Den hade läsåret 2017-18 ännu 12 elever i skolan, förskolan medräknat
Undervisningsspråk var svenska men skolan fick också helt finskspråkiga elever.
Det var en av grundskolorna i Varkaus stad och skolan följde stadens svenskspråkiga läroplan godkänd av stadsfullmäktigen.

Skolan erbjöd eleverna även undervisning i finska. Engelskan påbörjades i åk 2. Skolan upplevde sig som en riktig språkskola.

Skolan värnade om den finlandsvenska kulturen med bl.a. Svenska dagen, Lucia och Runebergsdagen på agendan.

Efter att skolans mångåriga lärare och eldsjäl Asta Olli hade gått i pension fick skolan stora svårigheter att få en ny svenskspråkig lärare.

Med hjälp av olika fonder kunde skolan anställa en person till sin förskola. I förskolan lärde sig eleverna grunderna till svenskan med hjälp av sång, lek och pyssel. Därefter kunde de fortsätta i skolan från åk 1 till åk 6.

Från Svenska skolan fortsatte eleverna t.ex. till Waltteri  högstadium, där de bjöds på extra undervisning i svenskan.

Våren 2019 beslöt stadsfullmäktige i Varkaus lägga ner skolan emedan antalet elever med svenska som hemspråk ansågs vara för litet och svårigheterna att få behöriga lärare för stora.

https://www.hbl.fi/artikel/beslut-svenska-skolan-i-varkaus-laggs-ned/

(foto HBL 30.4.2019)[:]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *